Boek nu

Hampton Court

De 500 jaar geschiedenis van Hampton Court Palacespacer

Hampton Court Museums

De geest van Henry VIII zou hier nog altijd rondwaren...

Vijfhonderd jaar geleden kocht kardinaal Thomas Wolsey - een van de meest invloedrijke mannen uit die tijd – een klein landgoed aan de oevers van de Theems. De residentie ligt tussen Windsor en Londen en wordt omringd door bossen. Een perfecte locatie voor de jachtpartijen van de aristocratie. Het duurde niet lang of dit kleine landhuis met de prachtige ligging werd een van de mooiste paleizen van het Engelse koninkrijk!

Hampton Court en koning Hendrik VIII

Dit paleis werd al snel het vaste verblijf van koning Henry VIII. De monarch stond bekend om zijn bizarre uitspattingen - hij had zes vrouwen van wie hij er twee liet onthoofden! - om zijn wreedheid en om de grote veranderingen die hij tijdens zijn heerschappij in gang zette en die nog altijd in de huidige Britse maatschappij aanwezig zijn. En ook al blijft Henry VIII de beroemdheid van dit kasteel, dit paleis mocht ook koningin Mary I, koning Charles I en koningin Elizabeth I en Oliver Cromwell ontvangen. En Shakespeare en Handel hebben er ook hun kunsten vertoond!

Architectuur, labyrint en spoken

Het paleis is bijzonder goed bewaard gebleven. Bewonder de architectuur in Tudorstijl en slenter door de zalen die in 1515 een hoge mate van comfort hadden dat men niet in andere Engelse paleizen of zelfs in paleizen in naburige koninkrijken zag. Diverse badkamers en talloze schoorstenen getuigen van het luxueuze comfort waarover Hampton Court in die tijd beschikte. Maar ongetwijfeld het meest fascinerend zijn de vele verhalen over spoken die er zouden rondwaren. Zo zouden veiligheidscamera's enkele jaren geleden de geest van Henry VIII hebben vastgelegd op een van de binnenplaatsen van het paleis, evenals de geest van een van zijn onthoofde echtgenotes, Katherine Howard! Legende of werkelijkheid, oordeel zelf maar!

De bewerkte schoorstenen op de daken van het paleis

De bewerkte schoorstenen op de daken van het paleis

En wat zou Hampton Court Palace zijn zonder zijn labyrint? Heel wat bezoekers verdwalen er... u bent gewaarschuwd!

Een grootse viering van 500 jaar Hampton Court!

In 2015 wordt gevierd dat het historische paleis 500 jaar bestaat en het hele jaar worden er tal van activiteiten georganiseerd. Hier vindt u een overzicht ter voorbereiding van uw reis.

Een paasweekend in het teken van feest

Vanaf Pasen stroomt de wijnfontein rijkelijk op de binnenplaats van Hampton Court. Kom en proost samen met 500 andere gasten! Ook kunt u de historische personages van het paleis ontmoeten. Acteurs spelen namelijk historische gebeurtenissen na in het paleis: Katherine Howard die zich voor de voeten van koning Henri VIII gooit en hem smeekt om haar in leven te laten; een geanimeerd gesprek tussen Oliver Cromwell en koning Charles I of de enorme lijfwacht van koningin Elizabeth I, van wie het portret nu in een van de paleiszalen hangt.

Het andere grote evenement met Pasen is de 3D-projectie van de geschiedenis van het beroemde gebouw door de eeuwen heen: een film die wordt geprojecteerd op de zuidgevel van het paleis. Al bij aankomst wordt u ondergedompeld in de sfeer van die tijd: bij het hek in Tudorstijl staan koetsen met bespanning uit de verschillende periodes!

Boog met blauweregen in Hampton Court

Boog met blauweregen in Hampton Court

Reis door de tijd

In het eerste weekend van mei staat het familieavontuur "Time Quest" op het programma. U maakt een reis door de eeuwen heen op het enorme landgoed en u ontmoet de beroemdheden uit de geschiedenis van Hampton Court Palace. Het scenario is speciaal voor deze gelegenheid geschreven door de schrijver Damien Dibben. Degenen die het avontuur tot een goed einde brengen krijgen een beloning!

"Garden Parties" in Hampton Court: de zomer begint feestelijk!

De Britten zijn dol op tuinfeesten, ongeacht het weer! Er worden diverse theatervoorstellingen opgevoerd, waarvan één met een echt steekspel! En koning Henry VIII zelf doet mee aan dit spektakel! Ook zijn er dansfeesten en gemaskerde bals. Alsof u een sprong in de tijd hebt gemaakt.

De westelijke gevel van Hampton Court Palace, in Tudorstijl

De westelijke gevel van Hampton Court Palace, in Tudorstijl

Voor de kinderen zijn er allerlei leuke workshops, zoals een filmworkshop

Iedereen, jong en oud, werkt samen aan het maken van een film die "een nieuwe geschiedenis van Hampton Court" laat zien. Na een jaar van filmactiviteiten, waaraan u misschien hebt meegewerkt, wordt er een film gemonteerd door de productiemaatschappij Aardman die het verhaal vertelt van Hampton Court zoals de bezoekers het in 2015 hebben ervaren.
De 500e verjaardag van Hampton Court is een evenement dat u niet mag missen: zo vaak maak je een 500e verjaardag niet mee!

Praktische informatie

Hampton Court
East Molesey, Surrey KT8 9AU, Tel: 0844 482 7777
www.hrp.org.uk/HamptonCourtPalace

54 minuten rijden van de Eurotunnel terminal in Folkestone.

Foto credits:
Wisteria Arch at Hampton Court Gardens. © gailhampshire
Hampton Court Palace Panorama © Kate Phizackerley
Hampton Court Palace © David Stanley
Hampton Court Palace © Maxwell Hamilton
Hide My Journey
A
B
Suggested routes

Foto's

Gallery Image

Boek nu uw overtochtVanaf €77per auto, enkele reis*
* €77 Short Stay Saver tarief - Afhankelijk van beschikbaarheid. Alleen verkocht als retour, vanaf €154 per ticket.